Nymburský deník 16. 1. 2012

16.01.2012 19:57

 

Kýchání do sazí v Nymburce: Kristian Holan recitoval z patra, Richard Hanus zpíval finsky

 
Nymburk - Tradiční poeticko – hudební dýchánek uspořádali organizátoři kolem webu kychanidosazi.webnode.cz.
Tradičně v lednu. V tu dobu se scházejí už více než deset let básníci nejprve kolem almanachu Stíny plesu, nyní spravující webové stránky www.kychanidosazi.webnode.cz.
Sobotní poeticko – hudební dýchánek Kýchání do sazí měl v kavárně U Strejčka na programu dokonce sedm básníků a o hudební část večera se postaral Richard Hanus ze skupiny Labutě a krysy a čelákovická uchu lahodící skupina Lahoda.
„Přečtu vám několik textů ze své novely Salamandří veselice,“ uvedl své čtení Pavel Zdražil. Po něm nastoupil novic Kýchání, mladý Kristian Holan. Ten před samotným autorským čtením zjistil, že si básně zapomněl doma. „Nevadí, já si je napíšu znovu,“ ohromil organizátory. Stačilo mu totiž napsat si názvy básní, ostatní měl schované v hlavě a recitoval z patra. Na nováčka to opravdu nevypadalo.
Blýskli se i Václav Herčík, Olga Havránková. Publikum rozesmíval povídkou o loupežnících Šišlipišlim a Pišlišišlim Ondřej Urbanec.
Richard Hanus neměl s sebou své spoluhráče z domovské kapely Labutě a krysy, ale to nevadilo. Zahrál i jednu píseň částečně ve finštině, jelikož Finsko je jeho krajinou.
Možná si mnozí ani nevšimli, že večer navštívila také Nymburačka Věra Klontza-Jaklová, která žije dlouhá léta na Krétě.