Nymburský deník 12. 6. 2013

21.06.2013 16:04

Básnickou sbírku Lukáše Trejbala uvedl Pavel Zdražil do života polibkem

Kolín, Nymburk /FOTO/ - Polabští básníci se v sobotu večer vrátili do kolínské čajovny Setkání.

 
Tentokrát ne aby prezentovali své nymburské sdružení Kýchání do sazí, ale aby uvedli v život právě vydanou básnickou sbírku Na dnešek jsem spal líp nymburského novináře, zpěváka, muzikanta a samozřejmě básníka Lukáše Trejbala.
 
Jako první před zaplněnou čajovnu předstoupil se svými básněmi Lukáš Matúšek. Novinář Nymburského deníku Miroslav Salám Jilemnický 
s dlouhým hárem a kloboukem na hlavě připomínající Martina Magora Jirouse, jehož portrét měl na tričku 
z trutnovského rockového festivalu, zarecitoval básně 
o pařbě se zvířátky či rozesmál hlediště povídkou o snu, v němž celou jeho rodinu sežrala malá šelma.
 
Vilém Dědek, jinak frontman kolínské rockové kapely The Roundies, zazpíval a s kytarou zahrál zhudebněné verše kolínského básníka Šebestiána Rocha. „Na svůj věk má dospělý hlas, slyším tam takový ten třešňákovský vzlyk," chválil Lukáš Trejbal, mimo jiné i hudební publicista.
 
Šebestián Roch záhy také zarecitoval svoji poezii a jako jediný z hlavy.
 
Pavel Zdražil přečetl několik svých básní z již před dvěma lety vydané knihy Salamadří veselice za vlastního doprovodu perkusí, z čehož plynule přešel ke křtu knihy Lukáše Trejbala, k níž napsal předmluvu.
 
„Knížka Na dnešek jsem spal líp je výpovědí senzitivního jedince v podivném světě, kde vše jako by bylo naruby. Kulisou mu bývá půvabné městečko Nymburk, obtékané dokolečka dvojitou vodou, je pro něj jakýmsi magickým kruhem, v němž tvoří. I paří," přečetl Zdražil svá úvodní slova z knihy. „Nebudu ji ničím polévat, já ji políbím," vymyslel Pavel Zdražil originální křest.
 
S polibkem se poté přidal 
i Miroslav S. Jilemnický a poté, co ji Lukáš Trejbal hodil mezi lidi, obtiskla do ní své rty i šťastná majitelka.
 
Hlavní osoba večera pak prolistovala svoji tiskařskou černí vonící knihu a přečetla z ní několik kratších i delších básní, které v sobě spojují milostnou poezií s hudebním undergroundovým pohledem na svět kořeněným sklenkou nějakého toho ostřejšího nápoje. „Prší nám do posvícení/dechovka s dechem ještě stačí/smrt má padáka kde nic není/a čas v hospodě mě tlačí…", napsal mimo jiné Lukáš Trejbal v básni Posvícení, která podle něj vznikla v kolínské restauraci Rychta, jejíž název v textu také i použil.
 
Příjemný básnický večer zároveň fungoval coby vernisáž grafik Jany Marečkové, Ksenie Kovalevy, Karolíny Tittlové a Marie Jirkovské, studentek kolínské základní umělecké školy, které od minulého týdne zdobí stěny čajovny.
 
Autor: Zdeněk Hejduk