Nymburský deník 6. 11. 2008

25.08.2011 09:51

 

Vyšel nový sborník básní současné české poezie
 
Nymburk, Praha/ Tento týden vyslalo pražské nakladatelství Triton na pulty knihkupectví sborník současné poezie s názvem Kam až došel to tam našel. Editor a zároveň básník Pavel Zdražil vybral osmnáct básníků prý podle svého subjektivního náhledu. „Vybíral jsem z asi třiceti básníků, oproštěný od kritiky. Neboť ona ruší zázračno a přitahuje ego,“ řekl Pavel Zdražil.
Mezi autory podle Zdražila vyčuhuje poezie básníků Oldřicha Janoty a D. Ž. Bora. „To je, myslím, největší český současný básník. Almanach má i zástupce něžného pohlaví, básnířku a astroložku Markétu Hrbkovou,“ prozradil Zdražil.
V almanachu mají své zastoupení i autoři z Nymburka a Poděbrad jako Michal Plavec, Ondřej Urbanec, nebo Mirek Salám Jilemnický.
Pro Triton je to už třetí sborník poezie. Přichází po knížkách Kroky ze tmy a Cesty šírání.
Uvedení se knížka Kam až došel to tam našel dočká už tuto sobotu od 20 hodin v nymburské kavárně U Tanečnice. Tady bude i k dostání.
 
***
 
Pavel Zdražil
 
(úryvek) Petrolejka svítí, za oknem les, dřevo praská v kamnech, u nohou spí pes.
Dýmka sladce voní a mraky se honí, posílají vločky, pozdrav shůry.
Na obrázku sloni, květů šňůry.
Petrolejku zhasnu, tiše sedím, žasnu.
 
 
 
Bášníci přivedli na svět sborník poezie - Nymburský deník 10. 11. 2008
 
NYMBURK/ V sobotu se v kavárně U Tanečnice slavilo. Editor a zároveň básník Pavel Zdražil vdechl život novému sborníku současné poezie Kam až došel to tam našel. „Jsem rád, že vám mohu tento sborník představit,“ řekl na úvod Zdražil. Sám měl autorské čtení, kdy přednášel své básně za pomoci rýžové hole a hudebníků Bohuslava od Kamenné ryby a Pjéra la Šé ’ze.
Četli i někteří místní básníci, kteří jsou ve sborníku také. Mirek Salám Jilemnický zaujal textem na písmeno eS. Vypovídá sice o Salámovi, ale autorem je Tomáš Koníček. Po krátkých čteních zahráli svůj set akusticky Práva Pupku. Bohuslav od Kamenné ryby (civilním jménem Slávek Šup) zazpíval nádhernou klenutou píseň Oheň a žár. Celý beatnický večer zakončil mejdanově především Pjér la Šé ’z. „Hraje krásně, je z něj cítit beatnické období,“ řekl přítomný nymburský básník Jiří Teper.
2x (lut)